Jill Dahlström, ordförande
Medicinsk administratör inom vuxenpsykiatri, Tyresö.
Vem är du? Jag är en person som ofta är glad och bjuder på mig själv, speciellt i kontakten med barn. Min hjärna är sällan nedkopplad och bland alla virvlande tankar kan jag ibland fånga bra idéer som jag omsätter till verklighet till mina vänner i Mirum.
Beskriv dig själv med tre ord: Engagerad, initiativrik och omtänksam.
Hur kom du i kontakt med Mirum? Har varit med från tidernas begynnelse, eller i alla fall från 2016 då Mirum ännu inte var en ideell förening, utan en Facebook-grupp där föräldrar kunde söka vänner till sina barn med NPF. Jag sökte först vänner till sonen, och började strax därefter anordna aktiviteter i Stockholm. Jag var med och startade upp Mirum som ideell förening 2021.
Egen erfarenhet av NPF? Min son som är född 2009 har ADHD och autism. Jag själv har en hel del uppfyllda kriterier för ADHD men inte tillräckligt för en diagnos. Utöver det har jag under många år arbetat med barn och ungdomar med NPF och såklart engagerad mig i Mirum sedan 2016.
Vad hoppas du kunna bidra med för Mirum? Som ledare vill jag ge barn och familjer chansen till ett rikare socialt liv utan att behöva utsättas för dömande blickar och kommentarer från en oförstående omgivning. Mitt uppdrag som ordförande tar jag på stort allvar och jobbar för att Mirum ska utöka sin verksamhet och nå ut till fler i vår målgrupp.
Catharina Nyman, kassör
Redovisningschef/ekonomikonsult, Älvsjö.
Vem är du? Jag är en trädgårds-, frilufts-, naturintresserad kvinna mitt i livet som trivs i sociala sammanhang. Jag tycker om att engagera mig i frågor som för mig är viktiga.
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, engagerad och driven.
Hur kom du i kontakt med Mirum: Jag kom i kontakt med Mirum med dess föregångare: Lekgruppen-Tillsammans 2017 via Facebook då jag letade aktiviteter för mitt barn. Sedan dess har vi varit med på många lyckade träffar och både sonen och vi har fått många nya vänner som har en liknande vardag, och det är guld värt.
Egen erfarenhet av NPF? En son med ADHD och autism.
Vad hoppas du kunna bidra med för Mirum? Genom min yrkeskompetens som ekonom, samt övrigt inom styrelsearbete. Se till att vi följer lagar och regler.
Mia Skoog, webbredaktör och marknadsansvarig
Medicinsk administratör/webbredaktör, Enskede.
Vem är du: Jag är en småländska boendes i Stockholm sedan 19 år. Jag arbetar som medicinsk administratör/webbredaktör samt har ett nystartat litet hobbyföretag inom vintage. Jag tycker om att ha många strängar på min lyra och att vara aktiv i Mirum är ytterligare en sträng. Fotografering och att skriva har alltid legat mig varmt om hjärtat ända sedan barnsben. Då hade jag vid något tillfälle över 50 brevvänner runtom hela världen. Kanske bidrog det till att jag senare som ung vuxen drog ut i världen och reste och arbetade i olika länder under tre års tid, innan jag åter landade hemma i Sverige igen. Dessa år formade mig väldigt mycket som människa och jag brukar säga att det gav mig en ovärderlig kunskap om livet som jag annars hade gått miste om. Att få möta och umgås med olika nationaliteter från hela världen, samt ta sig fram själv i ett nytt land med allt vad det innebär.
Beskriv dig själv med tre ord: Levnadsglad, omtänksam och kreativ.
Hur kom du i kontakt med Mirum?
Jag och min familj kom i kontakt med Mirum för sex-sju år sedan. Vi var då glada över att hitta en lekgrupp för barn med NPF där vi kunde få känna förståelse och samhörighet med andra föräldrar i liknande situation. Vi har bland annat varit med på badträffar, Halloween-firande, kalas på Operan, Pokémon-träffar, hoppland m.m. Även om vi inte har varit med på så många träffar de senaste åren, så har det ändå känts tryggt att veta att Mirum finns. Nu när sonen har blivit lite äldre känns det viktigt att kunna vara med och bidra till Mirum lite mer aktivt. Jag har också från och med i år börjat vara ledare och hålla i träffar, vilket känns jättekul. Det är så otroligt fint när föräldrar kommer fram och uttrycker en sån tacksamhet under träffarna för det arbete vi i Mirum lägger ner. Tillsammans i vår gemenskap kan vi stötta varandra och våra barn.
Egen erfarenhet av NPF? Son med ADHD och autism.
Vad hoppas du kunna bidra med till Mirum?
Jag har alltid vurmat för människors rätt till lika värde och har alltid tagit parti för de svaga. Orättvisor och utanförskap något som alltid gjort mig upprörd, och detta är ju tyvärr är vanligt förekommande för barn med NPF. Därför ligger det mig varmt om hjärtat att kunna engagera mig i en förening som arbetar för att kunna bidra till att göra vardagen och livet lite mer roligt för dessa barn och föräldrar. Jag hoppas kunna bidra med många tankar och idéer hur vi kan nå ut och få fler medlemmar till Mirum, och få fler barn och föräldrar att känna en gemenskap och förståelse från andra i liknande situation. I min roll som webbredaktör och marknadsansvarig kommer jag framförallt att kunna nå ut och informera om Mirum genom webb- och sociala medier, nätverka och skapa samarbete med olika organisationer, vårdgivare och skolor. Men även genom till exempel mässor och andra evenemang.
Ewelina Gabriela Janczewska, sponsor och ledaransvarig
LSS handläggare: Myndigheten för äldre och funktionsnedsättning, Stockholm.
Vem är du? Jag bor i Stockholm med min son samt två underbara bengalkatter. Mitt liv har präglats av möten med människor från olika kulturer, religioner, åldrar, etniciteter och funktionsvariationer. Detta har format mig väldigt mycket till den varma människa jag är. Jag har en stor förståelse för att inkludering och acceptans av vår egna olikheter, är nyckel till vår egen inre lycka. Mitt intresse av mänskliga rättigheter, barnperspektiv, diskrimineringsgrunder och neurologiska funktionsnedsättningar har bidragit till att kunna sätta barns behov i fokus och bemöta den på ett respektfullt sätt. Jag älskar yoga, cykla, dansa, klättra, bada och simma, vara med djur och de jag älskar, vara naturen, sjunga i kör, resa och läsa skönlitteratur. Jag har även starkt intresse av spirituellt värld och dess påverkans på välmåendet. Eftersom personer med NPF, och främst barn löper ökad risk för psykisk ohälsa, är regelbundet fysisk aktivitet viktig för att förbättra deras hälsa och välmående. Att leda och jobba med barn ligger nära mitt hjärta. Jag brukar säga att ett av mins sons största funktionshinder är att hans funktionsvariation inte syns utanpå, därför behöver han hitta egna förmågor och styrkor och bli älskad och omtyckt för den han är.
Beskriv dig själv med tre ord? Positiv, lösningsfokuserad-kreativitet, envis.
Hur kom du i kontakt med Mirum? Min första kontakt med Mirum var genom Facebook, där Mirum Stockholm hade en bowling-aktivitet för barn med NPF. Vi gick dit själva för att testa och vi upplevde det som väldigt lyckat. Sedan dess känner vi att vi alltid vill vara med olika aktiviteter som Mirum anordnar eftersom det finns så mycket värme, förståelse för olikheter, acceptans och varmt välkommande.
Egen erfarenhet av NPF? En son som har diagnos Autism nivå 2, ADD nivå 2, generell språkstörning. Allt vad det innebär med relationer med utredningar, skola, Habilitering, Neurologmottagning, mediciniska behandlingar osv. Samt att jag själv är yrkesverksam och möter personer med NPF i min yrkesroll.
Vad hoppas du kunna bidra med i Mirum? Jag ser det som mitt livs uppdrag att försöka ge barn och ungdomar med NPF en meningsfull fritid. Att vara med och skapa en inkluderade värld för dem där de känner sig älskade och accepterade för de unika personer som de är. Jag vill också kunna bygga relationer med olika aktörer som skulle kunna på ett eller annat sätt stöta oss i Mirum i det viktiga arbete vi gör.
Lisa Edvinsson Sundberg, vice ordförande och sekreterare
Arbetar inom funktionsstöd, samt i uppstart av eget företag, Deje.
Vem är du? Jag bor i Deje i Värmland med min man, mina pojkar samt två katter. När jag är ledig tycker jag om att skapa saker som texter, lyrik, och verksamhetsidéer. Jag är kunskapshungrig och dras till områden inom humaniora och samhällsvetenskap. Annars kopplar jag av bäst med en film, på skogspromenader eller sjungandes i melodi.
Beskriv dig själv med tre ord: Nyfiken, kreativ och målmedveten.
Hur kom du i kontakt med Mirum: Grundade föreningen år 2015 som en lekgrupp/socialt nätverk på Facebook vid namn Tillsammans. Jag och Jill utvecklade och gjorde om nätverket till en ideell förening år 2021 och bytte namnet till Mirum.
Egen erfarenhet av NPF: Har mött många barn och ungdomar med NPF genom åren & gör det dagligen. Har barn med autism och har själv fått en autismdiagnos (vilket förklarar min underliggande drivkraft till förändring).
Vad hoppas du kunna bidra med för Mirum? Jag startade det hela med en djup önskan för förändring, finna vänskaper till min familj och mig själv – och för att bryta ofrivillig isolation. Jag ser det som mitt livs uppdrag att försöka ge barn och ungdomar med NPF en meningsfull fritid, psykisk hälsa samt en tro på sig själva. Det önskar jag fortsätta bidra med till Mirum på olika sätt.
Karin de Beer, inköp och bidragsansökningar
Klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen, Värmland.
Vem är du: Jag är en person som följer mina drömmar. Född och uppvuxen i Nederländerna, men efter en semester i Sverige var drömmen att flytta till Sverige vilket jag gjorde 2002. Bor i Karlstad med min man och vår son. Gillar att odla, gå på konsert och gå i skogen.
Beskriv dig själv med tre ord? Målinriktad, strukturerad och positiv.
Hur kom du i kontakt med Mirum? Har varit med i Facebook-gruppen i flera år och deltagit på flera aktiviteter i Karlstad. Fick reda på Mirum när Lisa blev årets vardagshjälte i Karlstad för sitt arbete i Mirum.
Egen erfarenhet av NPF? Min son som är född 2012 har autism och ADHD. Genom Mirum och anhörigstöd på kommunen har jag kommit i kontakt med fler NPF-familjer.
Vad hoppas du kunna bidra med till Mirum? Jag hoppas kunna bidra med hjälp kring bidragsansökningar och inköp så att Mirum får större möjlighet att nå ut till fler familjer. Kommer även delta i arbetsgruppen i Värmland för att bidra ned idéer till aktiviteter och hjälpa till med anordna aktiviteter.